vrijdag 22 maart 2013

Marokkaanse griesmeelcake

Dit is een heerlijke luchtige cake, supermakkelijk te maken en relatief snel klaar. Dus ideaal als je plotseling visite verwacht en je hebt nog een uurtje de tijd. Behalvede naam Basbousa lijkt deze cake helemaal niet op de Egyptische griesmeelcake, die veel machtiger en tja... "oosterser" is.

Benodigdheden, voldoende voor zeker 8 personen:

5 eieren
1 kop olie
1 kop suiker, of meer
1 kop yoghurt of vanilleyoghurt (dan misschien wat minder suiker gebruiken)
1 soepkom griesmeel, of meer
0,5 soepkom bloem
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker, of meer

Alles kan aangepast worden aan je persoonlijke smaak, de cake lukt toch wel :-)

Voor de garnering:
abrikozenjam
geraspte kokos

Verwarm de oven voor op ongeveer 180 graden. Mix alle ingerediënten goed door elkaar tot een smeuiig beslag, behalve de jam en de kokos. Giet het beslag over in een grote ovenschaal. Zorg dat er genoeg ruimte overblijft om te rijzen (hij wordt ongeveer twee keer zo hoog), gebruik eventueel een extra ovenschaal. Zet de cake ongeveer een half uur in de oven, controleer dan of hij gaar is door er in te prikken met een sateestokje (er mag geen beslag aan de prikker blijven hangen). Als de cake te donker lijkt te worden en nog niet helemaal gaar is, bedek hem dan met aluminiumfolie en laat hem nog tien minuten tot een kwartier in de oven staan. Als de cake uit de oven komt, besmeer je hem dun met abrikozenjam en bestrooi je hem met kokos. Snijdte de cake in ruiten en serveer.

Zalig!

Variatietip: in plaats van abrikozenjam en kokos kun je ook voordat de cake de oven in gaat amandelsnippers over het beslag verdelen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten