vrijdag 22 maart 2013

Egyptische griesmeelcake

Dit recept maak ik al jaren met groot succes. Vooral kinderen zijn er dol op, het is een jaarlijks verzoeknummer bij de kerstdineetjes op de basisschool. Behalve de naam (basbousa) en het ingrediënt griesmeel heeft het weinig overeenkomsten met de Marokkaanse griesmeelcake. Het is tijdrovender om te maken vanwege de planning, maar dan heb je ook wat. Een echte caloriebom. De hemel voor zoetekauwen en tandartsen! En nee, het is geen foutje in het recept, maar er komen echt geen eieren aan te pas.

Benodigdheden voor ca 4 personen:

Siroop:
1,5 koffiebeker suiker
0,5 koffiebeker water
een flinke spuit citroensap

De dag van te voren doe je de ingrediënten voor de siroop in een pannetje en verwarmt deze onder af en toe roeren tot de suiker opgelost is en de vloeistof helder van kleur. Laat het een minuutje doorkoken en laat het afkoelen. Zet het tot gebruik in de koelkast.

Benodigdheden voor de cake:

1,5 beker griesmeel
1 beker (of wat minder) suiker
0,5 beker (of iets meer) yoghurt
een half of driekwart pakje roomboter
1 koffielepel bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
eventueel amandelen of amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de roomboter op een laag vuurtje, zet het vuur uit, roer de overige ingrediënten erdoor tot een smeuiig beslag. Doe de bakpoeder er als laatste door. Giet het beslag in een ingevette lage brede bakvorm (een boterkoekvorm bijvoorbeeld) en houdt de vorm iets scheef zodat het beslag uitvloeit tot naar alle zijkanten. Het blijft een vrij lage platte cake. Garneer het beslag desgewenst door amandelen in een patroon erop te leggen of het amandelschaafsel erover te strooien. Laat de cake 35 minuten in de oven staan, of iets langer, tot hij goudbruin is. Neem de koude siroop, verdun deze eventueel met een beetje water als hij erg dik geworden is (het moet schenkbaar zijn, maar ook niet te dun). Roer de siroop even goed door, en giet deze gelijkmatig over de hete cake. Het is niet noodzakelijk alle siroop te gebruiken, het is de bedoeling dat de cake kleverig wordt, maar niet te zompig. Zet de cake nog vijf minuten in de oven en klaar is kees. Laat hem afkoelen voordat je hem aansnijdt, traditioneel is de ruitvorm maar dat hoeft uiteraard niet. Ik gebruik vervolgens een kaasschaaf om de ruiten uit de bakvorm te scheppen.

Basbousa is zo al heerlijk, maar nog zondiger smaakt ie met slagroom!

Variaties:
Je kunt voor een echt oosters smaakje een dopje oranjebloesemwater door de siroop roeren. Laat dan eventueel de vanillesuiker weg.
Ik heb ook een keer een uitgeperste sinaasappel gebruikt in plaats van citroensap, en het sinaasappelvruchtvlees van twee sinaasappels (zonder de harde velletjes) door het beslag geroerd en na het bakken en beschenken van de cake hem bestoven met kaneel, dat was ook goed te eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten